SM i dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) a SM

Ostatnio badacze zainteresowali się rolą jaką w SM odgrywają tłuszcze zwane także lipidami. Są trzy główne formy lipidów: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.

Lipidy są źródłem energii i pozwalają przechowywać niektóre witaminy. Poświęcono im wiele uwagi, gdyż odgrywają również ważną rolę w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego ( mózgu i rdzenia kręgowego).

Niektórzy sądzą, że kwas linolenowy omega 6, jako "niezbędny kwas tłuszczowy" może pomagać w SM.

Co prawda brytyjski National Institute for Healt and Clinical Excellence (NICE) umieszcza spożywanie 17 - 23 gram kwasu linolenowego w grupie czynników mogących spowolnić postęp niepełnosprawności, ale wśród badaczy nie ma co do tego zgody.

Tym niemniej, nie ma wątpliwości, że kwas linolenowy powinien być elementem zdrowej diety.

Zalecana dawka jest zwykle zawarta w posiłkach, zatem nie ma potrzeby przyjmowania suplementów.

Sposób w jaki kwasy tłuszczowe wpływająm na układ nerwowy, nie został dobrze poznany. Być może dobroczynny wpływ wynika z ich działania przeciwzapalnego i immunosupresyjnego, tak jak wynika z przedstawionego diagramu.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tłuszcze wielonienasycone składają się z tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są one wytwarzane przez organizm, są elementem zdrowej diety.

Niezbędne kwasy tłuszczowe są potrzebne, by wytworzyć i odbudować mielinę - osłonkę komórki nerwowej, która w wyniku SM zostaje uszkodzona.

Wyróżnia się dwie grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych: omega 6 ( zawiera kwasy grupy linolowej) i omega 3 (zawiera kwasy grupy alfa linolenowej).

Nie jest jasne, jak kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 wpływaja na siebie i jakie przynoszą korzyści organizmowi.

Oba odgrywają ważną rolę w zdrowym funkcjonowaniu układu nerwowego, ale aby efektywnie były wykorzystywane, muszą wspołzawodniczyć o te same składniki chemiczne.

Co więcej, nadmiar jednego kwasu powoduje zmniejszenie dobroczynnego wpływu drugiego, a nie jest wiadome, jaki powinien być optymalny ich poziom. Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczyć odpowiedniej ilości obu.

NIEZBĘDNE NIENASYCONE
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
NIEZBĘDNE NIENASYCONE
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 6
Kwasy:
  1. Linolowy (LA),
  2. Gamma Linolenowy (GLA),
  3. Arachidonowy (AA).
Najpowszechniejsze źródła występowania:
  1. nasiona,
  2. warzywa ( groch, soczewica, fasola),
  3. słonecznik, szafran, olej kukurydziany.
Niezbędne do:
  1. budowy struktury ścian komórkowych,
  2. produkcji prostaglandyny E2 - jednej z podobnych do hormonów substancji nazywanych eikozanoidami, która odpowiada za regulację odpowiedzi układu odpornościowego na stan zapalny.
Kwasy:
  1. Alfa Linolenowy (ALA),
  2. Eikozapantenowy (EPA),
  3. Dokozaheksaenowy (DHA).
Powszechne źródła występowania:
  1. tłuste ryby,
  2. niektóre orzechy i nasiona,
  3. niektóre warzywa zielone.
Niezbędne do:
  1. budowy struktury ścian komórkowych,
  2. produkcji prostaglandyny E3 - jednej z podobnych do hormonów substancji nazywanych eikozanoidami, która odpowiada za regulację odpowiedzi układu odpornościowego na stan zapalny.
Prostaglandyna E2
Prostaglandyna E3
Wydaje się, że prostaglandyna E2 (PGE2) ma działanie immunosupresyjne, tzn. zmniejsza aktywność układu immunologicznego.

To może okazać się ważne dla osób z SM, gdyż SM wynika z zaburzenia działania układu immunologicznego, który zamiast zwalczać infekcje, atakuje i niszczy osłonkę komórki nerwowej - mielinę.

Z tego powodu niektórzy sądzą, że podniesienie poziomu PGE2 może być korzystne dla osób z SM.
Przypuszcza się, że prostaglandyna E3w (PEG3) ma właściwości przeciwzapalne.Może ona teoretycznie pomóc osobom z SM, ponieważ stan zapalny w centralnym układzie nerwowym jest jednym z procesów pojawiających się w SM.

Jednak, jak wynika z dotychczasowych publikacji, nie osiągnięto do tej pory zadowalających wyników badań przeprowadzonych nad ta kwestią.

Informacje

Admin
Copyright© 2008 Poradnik SM