SM i dieta

Praktyczne wskazówki w diecie
dobrze zbilansowanej

Oczywiście zwyczaje żywieniowe nie muszą dokładnie odpowiadać poniższej tabeli.

Równieź ocena, w jakim stopniu dieta jest zbieżna z podanymi proporcjami, będzie raczej trudna.

Ważna jest elastyczność w planowaniu posiłków i uwzględnianie w nim głównych zasad zdrowego żywienia.

WSKAZÓWKI
ŻYWIENIE
KORZYŚCI ZDROWOTNE
Pięć razy dziennie jedz owoce lub warzywa, w tym jedną porcję ciemnozielonych warzyw liściastych
  1. Warzywa i owoce są dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika
  2. Ciemnozielone liściaste warzywa również zawierają niewielkie ilości NNKT omega 3
  1. Witaminy i minerały zawierają m.in. przeciw utleniacze i pomagają organizmowi w przyswajaniu innych składników odżywczych
  2. Błonnik sprzyja zdrowemu trawieniu
  3. NNKT omega 3 są ważne dla zdrowia systemu nerwowego, serca i układu krążenia.
Używaj tłuszczów wielonienasyconych, takich jak olej i margaryna zamiast nasyconych (masło czy smalec).
  1. Olek słonecznikowy i kukurydziany są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 6
  1. Kwasy tłuszczowe omega 6 są niezbędne dla zdrowia systemu nerwowego.
  2. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu i dzięki temu zmniejszają ryzyko choroby serca.
Griluj, piecz, gotuj np. na parze, zamiast smażyć.
  1. Smażenie sprawia, że żywność zawiera więcej tłuszczu. Lepiej stosować sposoby przyrządzania potraw, które nie podwyższają poziomu tłuszczu.
  1. Zredukowanie ilości spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych zmniejszy ryzyko choroby serca.
Wybieraj chude mięso. Kiełbasy, pasztety i hamburgery często zawierają dużo tłuszczów nasyconych.
  1. Mięso jest bogate w żelazo, cynk, witaminę B i białko
  1. Żelazo jest niezbędne do transportowania tlenu przez krew.
  2. Cynk wzmacnia i naprawia organizm oraz pomaga organizmowi efektywnie wykorzystywać węglowodany, białka i tłuszcze.
  3. Witaminy grupy B mają rózne zastosowanie: są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w uwalnianiu energii z pokarmu i w transporcie tlenu przez krew.
  4. Białko jest niezbędne do regeneracji i wzmocnienia organizmu.
Unikaj zbyt dużej ilości nasyconych tłuszczów i utwardzonego oleju roślinnego w produktach takich jak makaron, ciastka, czekolada.
  1. Podczas procesu utwardzania oleju do postaci stałej powstają szkodliwe tłuszcze "trans". Podobnie jak tłuszcze nasycone, tłuszcze "trans" podwyższają poziom cholesterolu. .
  1. Zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów nasyconych i tłuszczów "trans" zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca.
Co najmniej dwa razy w tygodniu jedz ryby. Przynajmniej jeden posiłek powinny stanowić tłuste ryby, takie jak: makrela, łosoś, sardele i sardynki.
  1. Ryby są doskonałym źródłem białka, witamin, minerałów takich jak selen i jod.
  2. Tłuste ryby są bogate w NNKT omega 3 i witaminę A oraz D.
  1. NNKT omega 3 są ważne dla zdrowia układu nerwowego, serca i układu krążenia.
  2. Witamina A wpływa na dobry stan wzroku i skóry.
  3. Witamina D utrzymuje w dobrej kondycji kości i zęby.
  4. Selen odgrywa ważną rolę w układzie immunologicznym, jest też przeciwutleniaczem.
  5. Jod wspomaga wytwarzanie hormonów ważnych dla dobrej przemiany materii.
  6. Białe ryby są szczególnie chude.
Używaj chudych produktów mlecznych, takich jak odtłuszczone mleko, chude jogurty i sery.
  1. Nabiał jest bogatym źródłem białka, wapnia i witamin A, B12, D.
  2. Produkty o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak odtłuszczone mleko, pozwolą zredukować ogólną ilość spożywanego tłuszczu.
  1. Białko jest niezbędne do regeneracji i wzmocnienia organizmu.
  2. Wapń i witamina D utrzymują w dobrej kondycji kości i zęby.
  3. Witamina A wpływa na dobry stan wzroku i skóry.
  4. Witamina B12 jest ważna dla zdrowia systemu nerwowego.
Wypijaj od 6 do 8 szklanek płynów dziennie ( około 1,5 litra). Nie ufaj kofeinowym napojom takim jak kawa, herbata i cola.
  1. Woda jest niezbędna w funkcjonowaniu organizmu.
  1. Odwodnienie może wpłynąć na pamięć, koncentrację i poziom energii.
  2. Dobre płyny utrzymują w zdrowiu pęcherz i jelita.
  3. Kofeina i alkohol moga zwiększać odwodnienie organizmu.

Informacje

Admin
Copyright© 2008 Poradnik SM