SM i dieta

Prawidłowo zbilansowana dieta

  1. Korzyści dobrze zbilansowanej diety
  2. Co to znaczy: "zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta"?
  3. Owoce i warzywa pięć razy dziennie
  4. Czy suplementy mineralno - witaminowe mogą zastępować warzywa i owoce?
  5. Diety wegetariańskie i wegańskie
  6. Alergia na żywność
  7. Przystosowanie się do nowej diety

Spożywanie prawidłowo skomponowanych, pełnowartościowych posiłków pomaga organizmowi wykorzystać wszystkie jego siły, co jest szczególnie ważne dla osób żyjących z przewlekłą i tak nieprzewidywalną chorobą jak SM.

Zdrowa, dobrze bilansowana dieta połączona z regularnymi ćwiczeniami przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Wiele osób odkrywa, że mogą poprawić jakość swojego życia z chorobą, koncentrując się na tych aspektach zdrowia, które mogą kontrolować ( np. na diecie). Prawidłowy sposób odżywiania w powiązaniu z odpowiednimi Ćwiczeniami może pomóc:
  1. kontrolować wagę,
  2. zmniejszyć uczucie zmęczenia,
  3. utrzymywać prawidłowe funkcjonowanie pęcherza i jelit,
  4. zmniejszyć ryzyko problemów ze skórą ( w tym także odleżyn),
  5. wzmocnić serce,
  6. poprawić siłę mięśni i zakres ruchów
  7. zwiększyć ruchliwość stawów.

Obecnie powszechnie uważa się, że zdrowa dieta powinna zawierać we właściwych proporcjach następujące elementy:
  1. białko - niezbędne do wzrostu odbudowy tkanek,
  2. węglowodany - ważne źródło energii,
  3. tłuszcze - pomagające przyswajać niektórw witaminy i zawierające niezbędne kwasy tłuszczowe,
  4. błonnik - wspomagający zdrowe trawienie,
  5. witaminy i minerały - niezbędne podczas wielu procesów zachodzących w organiźmie, w tym również w regeneracji tkanek,
  6. płyny - optymalizujące pracę ciała ( woda roznosi wszystkie składniki odżywcze i wspomaga zachodzące procesy chemiczne).
składniki diety

Każdy z tych składników diety jest niezbędny we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Brak jednego z nich może wpłynąć na przyswajanie drugiego.

Dla przykładu, brak wapnia powoduje osłabienie kości, jednak nawet wystarczająca ilość wapnia w diecie, przy niedoborze witaminy D, powoduje obniżenie przyswajania wapnia i również skutkuje osłabieniem kości.

Właśnie dlatego ważne jest zachowanie właściwych proporcji, czyli odpowiednie zbilansowanie diety.

Zaleca się spożywanie pięć razy dziennie warzyw i owoców. Niezależnie od tego, czy będą mrożone, suszone, świeże, czy z puszki ważne, aby były róznorodne, gdyż zawierają wiele składników odżywczych.

Dobrze jest też w miarę możliwości wybierać świeże, gdyż poziom niektórych witamin, np. witaminy C, jest znacznie niższy w przetworzonych produktach. warzywa, które są głównie źródłem skrobii, nie muszą być spożywane pięć razy dziennie.

Jedna porcja warzyw to przykładowo: dwie, trzy łyżki szpinaku lub szklanka soku ( 150 ml).

Witaminy i minerały pełnią w organiźmie bardzo ważne funkcje. Niektóre leki, np. sterydy, powodują obniżanie ich poziomu i wówczas lekarz może przepisać odpowiedni preparat.

Jednak dobrze zbilansowana dieta zwykle dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych i wystarcza do niormalnego funkcjonoiwania organizmu. Przedawkowanie witamin i minerałów może również być niebezpieczne.

Niektóre badania wykazują, że spożywanie warzyw i owoców jest zdrowsze od przyjmowania suplementów. Wynika to z faktu., że suplementy nie zawierają dodatkowych składników 'Fitotechnicznych, które występują w produktach naturalnych, czyli w warzywach i owocach. Ponadto warzywa i owoce saźródłem błonnikam i cukrów.

Diety wegetariańskie i wegańskie wymagają dokładnego planowania posiłków w taki sposób, by organizmowi zostały dostarczone wszystkie niezbędne składnikimodżywcze.

Oznacza to konieczność stosowania produktów, które mogą być zamiennikami składników diety pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie informacje można znaleźć na stronach internetowych dotyczących diet tefgo typu.

Pamiętaj! Nie ma zagrożenia w tym, że zjesz przy jakieś okazji pełen nasyconych tłuszczów, cukrów i soli.

Nie powinieneś czuć się winny po zjedzeniu czekolady albo paczki chipsów. Niektóre "owoce zakazane" mogą okazać się zdrowe. Truskawki, na przykład, mają dużo witamin i cynku, nawet jeśli są pokryte warstwą bitej śmietany.

Natomiast jedzenie w restauracji może być świetnym sposobem na spróbowanie nowych rzeczy i kmoże inspirować do sporządzania nowych potraw w domu.

Badania nie wykazały żadnego efektu leczniczego przy stosowaniu diet wykluczających jakiś produkt ( np. gluten). Jednak osoby z SM, tak jak każdy, mogą mieć uczulenie na niektóre produkty. jeśli sądzisz, że masz alergoię pokarmową, powinieneś porozmawiać o tym z lekarzem, zrobić odp[owiednie testy i podjąć leczenie antyalergiczne.

Pamiętaj, że nie każdy twój problem zdrowotny musi być związany z SM.

Objawy SM bywają różne, więc możesz nigdy nie doświadczyć symptomów niżej opisanych. Ponadto każdy ma inne doświadczenia życiowe, kulturiowe, odmienny styl życia i inaczej przystosowuje się do zmian.

Jedzenie jest czymś więcej niż życciową koniecznością. Może być również częścią aktywności społecznej, dlatego każda zmiana diety musi być realistyczna. Trzeba wziąć pod uwagę zarówno wymagania dietyczne, jak i indywidualny styl życia.

Bądź otwarty na próbowanie nowych potraw. Jeśli znajdziesz zdrową żywność, która będzie ci smakować, łatwiej będzie zmienić sposób żywienia.

Informacje

Admin
Copyright© 2008 Poradnik SM