Oczywiście zwyczaje żywieniowe nie muszą dokładnie odpowiadać poniższej tabeli.
Równieź ocena, w jakim stopniu dieta jest zbieżna z podanymi proporcjami, będzie raczej trudna.
Ważna jest elastyczność w planowaniu posiłków i uwzględnianie w nim głównych zasad zdrowego żywienia.
WSKAZÓWKI |
ŻYWIENIE |
KORZYŚCI ZDROWOTNE |
Pięć razy dziennie jedz owoce lub warzywa, w tym jedną porcję ciemnozielonych warzyw liściastych |
- Warzywa i owoce są dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika
- Ciemnozielone liściaste warzywa również zawierają niewielkie ilości NNKT omega 3
|
- Witaminy i minerały zawierają m.in. przeciw utleniacze i pomagają organizmowi w przyswajaniu innych składników odżywczych
- Błonnik sprzyja zdrowemu trawieniu
- NNKT omega 3 są ważne dla zdrowia systemu nerwowego, serca i układu krążenia.
|
Używaj tłuszczów wielonienasyconych, takich jak olej i margaryna zamiast nasyconych (masło czy smalec). |
- Olek słonecznikowy i kukurydziany są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 6
|
- Kwasy tłuszczowe omega 6 są niezbędne dla zdrowia systemu nerwowego.
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu i dzięki temu zmniejszają ryzyko choroby serca.
|
Griluj, piecz, gotuj np. na parze, zamiast smażyć. |
- Smażenie sprawia, że żywność zawiera więcej tłuszczu. Lepiej stosować sposoby przyrządzania potraw, które nie podwyższają poziomu tłuszczu.
|
- Zredukowanie ilości spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych zmniejszy ryzyko choroby serca.
|
Wybieraj chude mięso. Kiełbasy, pasztety i hamburgery często zawierają dużo tłuszczów nasyconych. |
- Mięso jest bogate w żelazo, cynk, witaminę B i białko
|
- Żelazo jest niezbędne do transportowania tlenu przez krew.
- Cynk wzmacnia i naprawia organizm oraz pomaga organizmowi efektywnie wykorzystywać węglowodany, białka i tłuszcze.
- Witaminy grupy B mają rózne zastosowanie: są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w uwalnianiu energii z pokarmu i w transporcie tlenu przez krew.
- Białko jest niezbędne do regeneracji i wzmocnienia organizmu.
|
Unikaj zbyt dużej ilości nasyconych tłuszczów i utwardzonego oleju roślinnego w produktach takich jak makaron, ciastka, czekolada. |
- Podczas procesu utwardzania oleju do postaci stałej powstają szkodliwe tłuszcze "trans". Podobnie jak tłuszcze nasycone, tłuszcze "trans" podwyższają poziom cholesterolu. .
|
- Zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów nasyconych i tłuszczów "trans" zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca.
|
Co najmniej dwa razy w tygodniu jedz ryby. Przynajmniej jeden posiłek powinny stanowić tłuste ryby, takie jak: makrela, łosoś, sardele i sardynki. |
- Ryby są doskonałym źródłem białka, witamin, minerałów takich jak selen i jod.
- Tłuste ryby są bogate w NNKT omega 3 i witaminę A oraz D.
|
- NNKT omega 3 są ważne dla zdrowia układu nerwowego, serca i układu krążenia.
- Witamina A wpływa na dobry stan wzroku i skóry.
- Witamina D utrzymuje w dobrej kondycji kości i zęby.
- Selen odgrywa ważną rolę w układzie immunologicznym, jest też przeciwutleniaczem.
- Jod wspomaga wytwarzanie hormonów ważnych dla dobrej przemiany materii.
- Białe ryby są szczególnie chude.
|
Używaj chudych produktów mlecznych, takich jak odtłuszczone mleko, chude jogurty i sery. |
- Nabiał jest bogatym źródłem białka, wapnia i witamin A, B12, D.
- Produkty o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak odtłuszczone mleko, pozwolą zredukować ogólną ilość spożywanego tłuszczu.
|
- Białko jest niezbędne do regeneracji i wzmocnienia organizmu.
- Wapń i witamina D utrzymują w dobrej kondycji kości i zęby.
- Witamina A wpływa na dobry stan wzroku i skóry.
- Witamina B12 jest ważna dla zdrowia systemu nerwowego.
|
Wypijaj od 6 do 8 szklanek płynów dziennie ( około 1,5 litra). Nie ufaj kofeinowym napojom takim jak kawa, herbata i cola. |
- Woda jest niezbędna w funkcjonowaniu organizmu.
|
- Odwodnienie może wpłynąć na pamięć, koncentrację i poziom energii.
- Dobre płyny utrzymują w zdrowiu pęcherz i jelita.
- Kofeina i alkohol moga zwiększać odwodnienie organizmu.
|